Voeding & Beauty

Huidvraag? Stel ze aan Dr. Martin Godfrey

Gold-collagen

Mijn naam is Martin Godfrey, arts in het Verenigd Koninkrijk met ruim 25 jaar ervaring in de gezondheidssector. Gedurende mijn carrière heb ik veel ervaring opgedaan in de medicijnen-, voeding- en esthetische sector, en in farmaceutisch onderzoek. Drie jaar geleden besloot ik deel uit te maken van MINERVA Research Labs (de makers van GOLD COLLAGEN®). Ik schrijf nog regelmatig over anti-ageing en esthetica, soms word ik ook gevraagd voor TV-opdrachten en onlangs schreef ik een reeks toonaangevende artikelen voor het Aesthetics Journal.

De komende weken zal ik mijn visie geven op een aantal belangrijke topics over onze huid, haar en nagels. Zo zal ik het verschil tussen verzorgingscrèmes en de GOLD COLLAGEN® producten toelichten, het belang van collageen bespreken en hoe we onze huid van binnenuit kunnen ondersteunen. Hieronder alvast mijn eerste blog, veel plezier!

Gold Collagen® Gold Collagen®

We hebben een enorme fascinatie voor onze huid. Op haar best is zij stralend en zacht, maar op een mindere dag kan diezelfde huid helaas vettig, dof en oneffen zijn. Dit kan ons gefrustreerd of onzeker maken. Op vele manieren is onze huid een raam waardoor je kan zien wie wij elke dag zijn. Maar de huid is er natuurlijk niet alleen voor het uiterlijk. Hoe mooi (of lelijk) we onze huid waarnemen, de functie van de huid is vele malen complexer dan alleen een prachtig canvas.

De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam! De gemiddelde volwassen huid weegt ca. 3,5 kg en bedekt meer dan 2 vierkante meter (of meer, voor wie wat meer gewicht meedraagt). De huid is bezaaid met gladde haren en geperforeerd met diepe zweetklieren. Ze houdt ons warm in de winter en koel in de zomer; zij geeft onze angsten en gêne weer met rechtopstaande haren en een rood aangelopen gezicht. Helaas onderscheidt ze ons op sociaal vlak van elkaar als gevolg van haar kleur.

Wonderbaarlijk genoeg is de huid waar wij allen dag in dag uit naar kijken, in feite alleen een laag van dode cellen. De buitenste laag van de opperhuid, de ‘hoornlaag’, is zo levenloos als de oppervlakte van een keukentafel. Het meest interessante zit verstopt in de dikke, levende huid die zich onder de opperhuid bevindt (de ‘dermis’) en rijkelijk voorzien is van bloedvaten en zenuwen. Het is deze diepere huidlaag die we moeten helpen stimuleren en voeden.

De functie van de hoornlaag als opperhuid hoornlaag is uitsluitend om ons te beschermen tegen alle gevaarlijke gifstoffen, ziektekiemen en stralingen uit de externe omgeving. Ze bestaat uit een vrijwel ondoordringbare laag cellen die voorkomen dat schadelijke stoffen het lichaam kunnen binnendringen.

De dermis daarentegen is gevuld met o.a. collageen en elastine om onze huid jong te houden; rode en witte bloedcellen om ons te voeden en bacteriedodende antilichamen aan te bieden; vet om ons warm te houden en een overvloed aan zenuwen en hormonen... Kortom de levende laag wat ons daadwerkelijk in leven houdt.

Schoonheid mag dan wel vaak bepaald worden op basis van alleen de bovenste huidlaag, maar gezondheid heeft zijn wortels vele malen dieper.

Meer lezen:

  1. http://science.nationalgeographic.com/science/health-and-human-body/human-body/skin-article/
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/Skin
  3. http://www.webmd.boots.com/skin-problems-and-treatments/guide/picture-of-the-skin